Jak prawidłowo filtrować wodę prosto z kranu

Czy warto kupować dzbanek filtrujący?
Październik 17, 2018
jak filtrować wodę prosto z kranu

Lubimy mieć ją zawsze pod ręką. Pita na czczo, wkładana dziecku do tornistra, zabierana na siłownię, podawana domowym pupilom, wykorzystywana do gotowania potraw. Woda. Najzdrowszy napój i niezbędny element każdego dnia. Czy jesteśmy skazani na kupowanie dobrej jakościowo wody jedynie w sklepach? Czy warto pić wodę wodociągową prosto z kranu? A może dobrym rozwiązaniem będzie dzbanek z filtrem?

Dlaczego warto pić „kranówkę”?

Woda kranowa pita bezpośrednio (bez przegotowania) zyskuje coraz więcej zwolenników. eksperci przekonują, że jej picie jest w 100% bezpieczne i to z pewnością prawda. Jest ona czysta chemicznie, mikrobiologicznie i dość dobra jakościowo. Dlaczego więc część ludzi się przed nią wzbrania?

Z pewnością może chodzić o smak, zapach oraz jej twardość. Najczęściej mamy w swoich domach stare rury, które zmieniają smakowe i zapachowe walory wody, a dodatkowo ma ona w sobie wiele wapnia. Stare instalacje mogą także powodować obecność w takiej wodzie substancji jak miedź czy ołów.  Poza przegotowywaniem istnieje równie prosty sposób jej ulepszenia- to dzbanki filtrujące. To idealna alternatywa dla wody butelkowanej, która jest nieporównywalnie droższa oraz źle wpływa na środowisko naturalne przez butelkowanie jej w plastikowych opakowaniach.

Sposoby filtrowania wody

Wyróżnić możemy trzy sposoby filtrowania wody. Są to:

– filtrowanie mechaniczne- służą do tego filtry umieszczane np. za wodomierzem; zatrzymują w sobie zanieczyszczenia, jednocześnie nie pozbawiając wody dobroczynnych minerałów; w sklepach możemy wybrać np. filtry z wkładami odżelaźniającymi dla gospodarstw, w których woda bogata jest w żelazo, co powoduje jej nieprzyjemny, metaliczny posmak;

– filtrowanie wkładami węglowymi- np. w dzbankach filtrujących DAFI– węgiel ma bardzo duże właściwości absorpcyjne- wchłania m.in. chlor (odpowiedzialny za zły smak i zapach wody), herbicydy, pestycydy, ma właściwości bakteriobójcze;

– filtrowanie za pomocą odwróconej osmozy- filtry także wykorzystujące węgiel z łupin kokosa

Zakup dzbanka filtrującego jest najprostszym i najefektywniejszym sposobem oczyszczania wody do codziennego użytku dla całej rodziny. Filtrowana w ten sposób woda nadaje się idealnie do bezpośredniego spożycia, przygotowywania na niej dań oraz do użycia jej w urządzeniach małego AGD.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch i prowadzić działania marketingowe.
Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Ok